Soorten qigong

Er zijn een aantal stromingen in Qigong. Binnen deze 5 stromingen zijn honderden vormen, stijlen en methodes beschreven.

Boeddhistische Qigong.
Deze stroming is meer dan 3000 jaar oud en afkomstig uit India. Doelstelling is het onthechten van alle levenskwesties om een zuivere geestelijk toestand te bereiken. De training is vooral een mentale training.

Taoïstische Qigong.
Deze stroming is meer dan 4000 jaar oud en heeft als doelstelling het in harmonie brengen van het mentale en fysieke lichaam. De balans tussen en eenwording van het universum en de mens. Kenmerkend is ook het streven naar een lang leven. Het is een mentale en fysieke training.

Confuciaanse Qigong.
De voornaamste doelstelling is moreel gedrag. De training bestaat vooral uit stilzitten en meditatie; het is dan ook vooral een mentale training.

Wushu Qigong.
Hierin onderscheidt men twee stromingen:
Zachte Qigong:
om de innerlijke energie te versterken en te vergroten, zodat men deze energie kan gebruiken in de krijgskunst (bijvoorbeeld kung fu, dim mak, kyucho en taiji).
Harde Qigong:
met als doel om het hele lichaam of delen ervan zodanig te verharden, dat het fysieke incasseringsvermogen vergroot wordt.

Medische Qigong.
Bepaalde vormen hiervan stammen uit de verschillende qigong stromingen. De doelstelling is om allerlei ziektes en klachten (zowel mentaal als fysiek) te bestrijden en te voorkomen, zodat men gezond en vitaal kan leven.
Qigong kan men verdelen in:
Jing Gong of Nei Dan: dit is qigong zonder bewegingen in zittende, staande of liggende positie.
Dong Gong of Wai Dan: bewegende qigong.
Beide kunnen worden gecombineerd met diverse ademhalingstechnieken, visualisaties en klanken.